Informatie Zaltbommel

Historie

De stad Zaltbommel ligt in De Bommelerwaard in de provincie Gelderland. De naam betekent zoute boomgaard. Het zout slaat op de invloed van het zeewater, dat hier voor de afsluitingen van de Waal te bemerken was. Oorspronkelijk heette de stad Bommel, en tot heden wordt de stad door de bewoners zo genoemd. Zaltbommel ligt net ten zuiden van de Waal.

Zaltbommel is meer dan duizend jaar oud. In de 13e eeuw groeide Zaltbommel uit tot een belangrijke handelsstad met stadsrechten en in de 15e eeuw tot een Hanzestad van betekenis. De stad wordt omringd door oude vestingwerken, deze zijn in de 19e eeuw omgebouwd tot park en zijn daardoor bewaard gebleven. Ze vormen nu een groene gordel rondom de binnenstad. Ook de middeleeuwse muur om de stad is nog deels aanwezig. De poorten in de muur bestaan niet meer, met uitzondering van de Waterpoort waarvan de eigenlijke poort tussen enkele muurhuizen bewaard is. De gotische Sint Maartenskerk en het Maarten van Rossumhuis (nu Museum Stadskasteel) zijn slechts enkele van de vele karakteristieke gebouwen in Zaltbommel. Het TIB op de Markt (Tourist Information Bommelerwaard) vertelt je graag meer over de rijke historie van Zaltbommel!

Een dag winkelen

De gezellige straten van Zaltbommel nodigen uit om te winkelen. Binnen de vesting zijn veel winkels gevestigd, met een mooie mix van bekende landelijke ketens én unieke winkeltjes met veel lokale charme. De winkels liggen op loopafstand van elkaar. Even uitrusten of lunchen? De horeca-ondernemers in de binnenstad heten je gastvrij welkom! Op dinsdag en zaterdag vind je een gezellige warenmarkt op de Markt en in de Gamersche straat.

Kunst & Cultuur

Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft Zaltbommel veel te bieden. Naast de grote hoeveelheid kunst in de buitenlucht, is er een theater, zijn er verschillende musea, geven stadsgidsen rondleidingen in de binnenstad en kent de gemeente door het jaar heen verschillende culturele evenementen, zoals het maandelijkse Kunstrondje en het Emmy Verheyfestival.

Actuele culturele evenementen vind je in onze agenda. Het TIB op de Markt (Tourist Information Bommelerwaard) vertelt je graag meer over het culturele aanbod in Zaltbommel.

 

Copyright 2024 © Beleef Zaltbommel | BSFZ (KVK: 69966931) | Algemene voorwaarden | Contact